İnsan Odaklı Aydınlatma
Modern yaşam tarzımız doğanın ritimleriyle uyumlu değildir. Zamanımızın çoğunu yapay aydınlatmanın gece ile gündüz arasındaki farkı neredeyse ortadan kaldırdığı iç mekanlarda geçiriyoruz. Ancak son on yıllarda bilimsel araştırmalar ışığın sadece görmek için olmadığını, aynı zamanda vücudumuzun hem biyolojik hem de psikolojik açıdan nasıl çalıştığını yönetmek için olduğunu açıkça ortaya koydu.
Bu nedenle İnsan Odaklı Aydınlatma'nın amacı, sadece görsel etkileri değil, aynı zamanda insanlar üzerindeki biyolojik ve duygusal etkileri de dikkate alan ürünler tasarlamaktır.
Biyolojik Saat : Şafaktan alacakaranlığa, gecenin karanlığına kadar ışık değişimleri vücudumuza kesin sinyaller göndererek belirli psikolojik tepkileri tetikler.Kan basıncı, vücut sıcaklığı ve belirli hormonların üretimi 24 saat boyunca değişir. Uyandığımızda, sabah ışığı dikkat süresini uyaran süreçleri tetikler ve bu da günün orta saatlerinde zirveye ulaşır ve ardından akşamın gelmesiyle birlikte vücudumuzu gece dinlenmeye hazırlamak için azalır. Mevsimlere ve bireysel özelliklere göre değişen bu mekanizma, vücudumuzun düzgün çalışması için gereklidir. Araştırmalara göre, vücudumuzun gün ışığı ve gün boyunca değişimi gibi sinyalleri alması önemlidir.
Yeni LED aydınlatma armatürleri, yapay ışıkların doğal ışığın kalitesini taklit etmesine olanak tanıyan özelliklere sahiptir ve farklı iş ve çalışma faaliyetlerini mümkün olan en iyi şekilde tamamlamamıza olanak tanıyan gerekli ışık miktarına sahip olmanın yanı sıra ışıkların gün ışığının doğal eğilimini takip edebileceği hoş bir ortam oluşturur.
İnsan Odaklı Aydınlatmanın Kazanımları :
Daha Fazla Işık Miktarı: LED kaynaklar enerji maliyetlerini azaltırken sürdürülebilir tüketim modellerine uygun olarak yüksek ışık akısı sağlar.
Geliştirilmiş Işık Kalitesi: Yeni kaynaklar yüksek renksel geriverim ve doğru ışık dağılımını bir araya getirerek maksimum görsel konforu garanti ederken, parlama önleyici optikler ve düşük titreşimli kaynaklar insanların görme yetisini korur.
Verimli Işık Kontrolü: Daha hassas ve programlanabilir kontrol sistemleri aracılığıyla ışıkları ayarlama imkanı, dış mekan ışığının ritmini yeniden oluşturmak için gün boyunca ışıkları kısabilir veya gün ışığı miktarına göre otomatik olarak ayarlayabilir. Ayrıca, okuma, bilgisayarda çalışma veya bir iş toplantısı gibi belirli bir faaliyet türü için en iyi ışık miktarını seçmek mümkündür.
İnsan Odaklı Aydınlatmada, doğal dış ışık ile yapay iç ışık arasında bir denge oluşturmak ve ayarlanabilir Beyaz LED'ler gibi doğal ışığın spektrumunu taklit eden yapay ışık kullanmak esastır. Bu yüzden renk sıcaklıklarını sıcak ışıktan soğuk ışığa kadar ayarlamaya olanak tanıyan yeni nesil bir LED teknolojisi kullanılmaktadır. 2700K ve 6500K'da ışık yayan ledler ve elektronik donanımlarla iki farklı renk sıcaklığı karıştırarak ara renk sıcaklıkları elde edilir.
Sabah ve akşam saatlerinin sıcak ışığı (2700-4000K) ile rahatlama hissimiz artar. Gün ışığının soğuk ışığı (5000-6500 K) ise daha enerjik ve konsantre hissetmemizi sağlıyor. Çalışma, konsantrasyonumuzu artırır. Günlük faaliyetlerimize göre bir alanın ruh halini ve ambiyansını ayarlama olanağı tanır.