Aydınlatma Tasarım
YOL AYDINLATMASI:Yol aydınlatmasının amacı, sürücülerin güvende seyahat etmelerini sağlamak ve yayaların görünürlüğünü artırarak onların da güvenini sağlamaktır.Bunu sağlamak için iyi görme koşullarının oluşturulması gereklidir. Yol aydınlatması yapılırken sürücünün ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalı, görme koşulları iyileştirilmelidir. Şehir aydınlatmalarının en önemli parçası yol aydınlatmalarıdır. Yol aydınlatması tanımı şehir içi yolları, anayolları, otoyolları, ekspres yolları, çevre yollarını, cadde ve sokakları, bağlantı yollarını, kavşakları ve diğer yolları kapsamaktadır.
İyi bir yol aydınlatması iyi görme koşullarını oluşturabilecek yeterliliktedir. İyi aydınlatma, ulaşımdaki karmaşıklığı çözer, insanların kendini güvende hissetmesini sağlar ve trafik akışının sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Yol aydınlatma hesaplarında, yolun ortalama parıltısı (L0), ortalama düzgünlük (U0), boyuna düzgünlük (U1), bağıl eşik artışı (TI) ve çevreleme oranı (SR) önemli parametrelerdir. Yol aydınlatmasında kamaşma da son derece önemlidir. Çünkü aydınlatma armatüründen gelen direkt kamaşma, görsel performansta kayıplar oluşmasına sebep olur. Kamaşma, yol üzerindeki tehlikeli cisimlerin görülebilirliğini azaltacaktır.
Yollar, kullanım şekli, hız sınırı ve suç oranına göre farklı sınıflara ayrılmaktadır. M1‘den M6‘ya kadar olan aydınlatma sınıfları için sağlanması gereken farklı aydınlatma kalite büyüklükleri bulunmaktadır.
Aydınlatma direkleri, yol genişliğine bağlı olarak; tek taraflı, çift taraflı veya karşılıklı kaydırılmış olarak yerleştirilebilir.
Yol aydınlatma hesapları, DIALux - RELUX gibi bilgisayar simülasyon yazılımları yardımıyla yapılabilir.
Üretimini yapmış olduğumuz ürünlerin tamamının fotometrik ölçümleri yapılmıştır. Programlarda kullanılacak ürünlerin ihtiyaç duyulacak olan .ldt veya .ies dosyalarına web sitemizde ilgili ürünün veri sayfasında, dokümanlar bölümünden ulaşılabilir.
Programa, yol genişliği, direk yüksekliği, direkler arası mesafe gibi parametreler girilir ve kullanılacak aydınlatma armatürleri yerleştirilerek hesaplamalar gerçekleştirilir. Hesaplama sonucunda belirtilen sınıf için aydınlatma koşullarının sağlanıp sağlanmadığı gösterilir.
Bu yazılımlar aşağıda yazılı ana standart ve altındaki kısımlarını temel alarak değerlendirme yapacak şekilde tasarlanmıştır.
EN 13201 Yol Aydınlatması
Part 1: Aydınlatma seçimine ilişkin yönergeler
Part 2: Performans gereksinimleri
Part 3: Performansın hesaplanması
Part 4: Aydınlatmayı ölçme yöntemleri
Part 5: Enerji performansı göstergeleri
Simülasyon yazılımları, en u uygun direkler arası mesafeyi ve direk yüksekliğini bulmayı sağlayan optimizasyon özelliğine de sahiptir. Bu özellik kullanımı için programa sınır değerler girilir ve bu değerler arasında en iyi senaryonun oluşturulması için işlem başlatılır.
EN 12464 İç Mekan / Kapalı Çalışma Alanları Aydınlatma Standardı :